skip to Main Content

Broget ko har mange pletter, Guide til Gernes´udsmykninger 1970 – 2006

Kr. 350

Varenummer (SKU): 6-2016 Kategori:

Beskrivelse

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

“Kunsten skal ud i samfundet”, sagde Poul Gernes. ”Den skal være den farvestrålende, opløftende, dynamiserende og inspirerende del af vores dagligdag. Den skal være tilstede alle vegne. Kunst skal ikke være noget vi opsøger, men der hvor vi er, er der kunst”.

Poul Gernes’ betydning i kunsthistorien synes at være voksende i disse år, men hidtil har opmærksomheden især drejet sig om hans eksperimenterende periode i 1960’erne, som kun udgør en begrænset del af hans livsværk. Alle kender Palads Teatret, og mange kender Herlev Hospital, men få kender resten af farvesymfonien: de 160 udsmykninger, som Poul Gernes og hans familie, medhjælpere og elever udførte over en periode på mere end 30 år.

Det bliver der nu rådet bod på med billedkunstneren Finn Thybo Andersens Broget ko har mange pletter – Guide til Gernes’ udsmykninger 1970-2006. Med bogens 599 illustrationer får vi for første gang et samlet indblik i omfanget og kvaliteten af dette gigantiske værk.

I den sidste lange del af Gernes’ liv og arbejde var udsmykninger ikke en sideproduktion, men selve den kunstneriske idé. Resultatet var alt fra mesterlige og overraskende rumlige farvesætninger i stor skala til intime og udtryksfulde udsmykninger af klasselokaler og kontorer rundt omkring på landets skoler, kontorer, fabrikker og institutioner. Han udviklede en helt ny motivverden inspireret af folkekunst med borter, ornamenter, planter og blomster, som groede ind i himlen og omfavnede arkitekturen, og intet var for stort og intet for småt, når Gernes-familien og assistenterne rejste landet tyndt fra Thy til Bornholm for at berige omgivelserne med farver og dekorationer.

Finn Thybo Andersen er rejst i deres fodspor med sit kamera og har dokumenteret stort som småt. Mange af udsmykningerne kan dermed nu for første gang ses af et større publikum, og i Gernes’ ånd er bogen bygget op som en guide, så man selv kan tage ud og opleve udsmykningerne, der jo ikke findes på museerne – men måske lige rundt om hjørnet.

Forfatter

Finn Thybo Andersen

År

2016

Kolofon

432 sider
Format: 20 x 27,5 cm.
vægt: 1500 g
Tryk: Top Tryk, Gråsten
Grafisk tilrettelæggelse: Kim Lykke
Photoshop: Tobias Ekman
Artikler: Finn Thybo Andersen, Tania Ørum
Billedtekster: Finn Thybo Andersen, Kirsten Dufour
Redigering og korrektur: Eske Troelstrup
Kort: Johanne Louise Dufour Andersen
Registrant: Ulrikke Neergaard

Yderligere information

Vægt 1,900 kg
Back To Top