skip to Main Content

Kompendium 41 – Koralrev på Aarhus Rådhus

Kr. 50

Kategori:

Beskrivelse

 

Aarhus Rådhus er beklædt med plader af porsgrunnmarmor, der er en svagt marmorficeret kalksten. Det vil sige at kalkstenen, efter at den er dannet, har været udsat for tryk i flere retninger, den er blevet æltet sammen under opvarmning, så der er opstået den typiske blandingseffekt, som ses i marmor. Kalkstenen har dog ikke været udsat for så meget varme og tryk at fossilerne er blevet opløst.

Porsgrunn er navnet på det sted i Norge, hvor stenen stammer fra. For noget i retning af 425 millioner år siden var det et sted uden navn i området Baltica på superkontinentet Pangea (som også var steder uden navn dengang). Et sted dækket af hav – et indhav måske eller blot en lavereliggende del af kontinentet.

På dette sted i de formodentlig varme, tropiske vande fandtes et stort koralrev. Porsgrunnmarmoren er et vindue gennem tiden til dette rev. Stenen er fuld af fossilerede koraller og smådyr. Noget er brudstykker af dødt materiale, der er blevet skyllet over og af revet, andet ligner hele kolonier af koraller. Der er mange stumper af søliljer, mosdyr, blæksprutteskjolde, havsvampe og alger.

I de tilskårne stenplader ses forskellige vinkler, tvær- og længdesnit af fossilerne. Det er ikke nemt at afgøre, hvad der er hvad – måske er det altid et vilkår at ikke alt er genkendeligt, at ikke alt kan bestemmes. Mest er det muligt at se en mængde organiske former, der viser liv på et koralrev for 425 millioner år siden.

Porsgrunnmarmor kan også ses på Nationalbankens bygning i København.

Red.

Åse Eg Jørgensen

År

2020

Kolofon

24 sider
format: 15 x 21 cm.
vægt: 31g.
Eget tryk og bogbind
ISBN 978-87-7603-224-1
Forlaget Space Poetry

Tak til Asta Fabricius Jørgensen

Yderligere information

Vægt 0,040 kg
Back To Top