skip to Main Content

SAKS

Kr. 150

Kategori:

Beskrivelse

Slår kærligheden gnister hjemme hos det umage ægtepar Bodil (Lily Broberg i En ny dag gryer, 1945)
og overkellner Leopold (Dirch Passer i Sommer i Tyrol, 1964)? Hvordan lyder skænderierne mellem
Anton (Ib Mossin i Bundfald, 1957) og Rasmus (Anders Juul i En frygtelig kvinde, 2017)?

Det giver Janus Kodal et bud på i sin nye bog, SAKS, hvor han som en anden Kirsten Giftekniv arrangerer tekstlige ægteskaber mellem karakterer i danske film – på tværs af tid og tone, miljø og klasse.

Ordmaterialet i SAKS stammer fra replikker fra den danske tonefilms begyndelse i 1931 og frem til i dag. Ved at sakse og lime stykker af dialog, har Janus Kodal skabt sammenstød, hvor film og poesi mødes –
eller mødes igen: Digtene er kryds, hvor fortid og nutid støder sammen, hvor genkendelige stemmer blander sig med ukendte i tekstlige ægteskaber, og en ny musik opstår.

Med SAKS fortsætter Janus Kodal den konceptuelle linje i sit forfatterskab fra digtsamlingerne Sabotage, Sabotage V-VIII, Schnelltrocknende Fluid Aktion og FORK.

”Kirsten Giftekniv var oprindelig en betegnelse for en kvinde, der mod betaling søgte at finde et passende parti for en mand
eller kvinde og bringe de to parter sammen. Nu bruges det spydigt om en person, der er lovlig ivrig efter at stifte kæresteforhold for andre. Udtrykket er flere gange brugt af Ludvig Holberg, måske med hentydning til levende personer. Ordet ‘kniv’ i giftekniv er vistnok et pænere ord for penis. Muligvis har udtrykket Giftekniv været anvendt om bordelværtinder.”
Eske K. Mathiesen i Lex.dk

Forfatter

Janus Kodal

År

2024

Kolofon

48 sider + omslag m. smudsbind
format: 11,8 x 16,5 cm.
vægt: 63g.

ISBN 978-87-7603-250-0
tryk Eks-Skolens Trykkeri
omslag og smudsomslag: Jørgensens Bogtryk
Tilrettelægning: Åse Eg Jørgensen
omslag: Jesper Fabricius
udgivet med støtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur

Yderligere information

Vægt 0,090 kg
Back To Top