skip to Main Content

Croquis

Kr. 75

Varenummer (SKU): 2-2014 Kategori:

Beskrivelse

I Årets Bedste Bogarbejde 2015 skriver Maria Lundén:
“Kan man lade være med at kysse munden på en der hedder Gudmund?” Sådan starter bogen, og mon ikke det er gudmunds læber, der fylder på forsiden af omslaget? Hvis man filder smudsomslaget helt ud, giver de sjovt placerede ører form til hele hans ansigt. Omslaget er fremstillet i højtryk (linoleum og blysats). Det lille format og smudsomslagets tynde “bibelpapir” er med til at gøre bogen til noget helt særligt.

marts 2014

Croquis er betegnelsen for en tegnestil, hvor et motiv skitseres på ganske kort tid, fx to minutter eller fem. Stilen forbindes især med studier efter nøgenmodel. For tegneren består øvelsen i at fange særtrækkene, før modellen atter skifter positur. Croquis er også titlen på Gitte Broengs lille kortprosabog med omslag af billedkunstner og forlægger Jesper Fabricius. Den begynder sådan her:

“Kan man lade være med at kysse munden på en der hedder Gudmund? GUD-MUND. Jeg kunne ikke. Men hvis sandheden skal frem var det ham der kyssede mig.”

De tyve tekster danner et skitseagtigt, fragmenteret portræt af en ung nordmand, som jeg-personen engang har kendt. Via flygtige erindringsglimt forsøger hun at rekonstruere Gudmund, croquis-modellen, der var anarkosyndikalist eller muligvis trotskist. I hvert fald glad for Jack Londons Ulvehunden og helt sikkert fra Norge.

Det handler om natur, historie, sprogproblemer, kønsforventninger og ikke mindst hukommelsens fundamentale upålidelighed. En persons erindringsforskudte efterliv i bevidstheden – et sted mellem virkelighed og fiktion.

Croquis udkom første gang som ‘boksingel’ på norske Flamme Forlag i 2013, oversat af Trude Marstein.

Gitte Broeng debuterede med digtsamlingen Interiør i 2006 og var redaktør af Den Blå Port fra 2008-12. Hun benytter ofte andre former og genrer end traditionelt litterære, fx lavede hun s.m. billedkunstner Ebbe Stub Wittrup Mary Rose – Et hørespil på Overgaden, 2012, performet af tre skuespillere og en foley artist. Til kunsttidsskriftet Pist Protta 71 (Space Poetry) har Broeng senest skrevet autofiktionseksperimentet Da capo – Brudstykker af en nøgleroman.

Forfatter

Gitte Broeng

År

2014

Kolofon

Format: 12 x 17
24 sider + omslag og smudsomslag
vægt: 38 g.
Tryk: Narayana Press
Jørgensens Bogtryk
Tilrettelæggelse Åse Eg Jørgensen. Lasse Krog Møller
Omslag i linoleum: Jesper Fabricius

Yderligere information

Vægt 0,120 kg
Back To Top