skip to Main Content

Een

Kr. 160

Varenummer (SKU): 13-2014 Kategori:

Beskrivelse

november 2014

Een: Christine Clemmesen

Fotografiet er traditionelt blevet betragtet som et spejl, der holdes op for verden og umedieret gengiver virkeligheden foran kameraets linse. Forestillingerne om fotografiets autenticitet er med tiden blevet udfordret, ikke mindst på grund af det digitale fotografis fremkomst og de åbenlyse muligheder for bearbejdning, digitaliseringen tilbyder. Alligevel knytter der sig stadig en ‘figurativ’ forventning til fotografiet, mens andre kunstneriske medier, som fx maleriet og skulpturen, har haft patent på abstraktionerne.

I sin første bogudgivelse Een behandler billedkunstner Christine Clemmesen specifikt det abstrakte og non-abstrakte fotografi ved at kombinere forskellige metoder fra fotografiets analoge begyndelse til den digitale nutid. Hun har benyttet en scanner som lysfølsom overflade, på lige fod med de fysiske og
kemiske processer i mørkekammeret, og scannet forskellige materialer. Tid og bevægelse aftegner sig konkret i billederne, som et resultat af scanningsforløbets optagelsesproces. Det bliver synligt, hvordan nogle elementer forskubbes under scanningen, og hvordan materialerne forandrer udseende undervejs. Billederne peger hverken på disse materialers realitet eller funktion udenfor scanneren, men viser i stedet, hvordan de åbenbarer sig , når de er i kontakt med scanneren.

Christine Clemmesens interesse for fotogrammet, dvs. et fotografisk billede fremstillet uden brug af
kamera, udtrykker et ønske om at undersøge den anden side af fotografiet, den side der handler om overfladens følsomhed og fornemmelsen af lysets berøring i scannerens direkte registrering. Hun søger med andre ord at revurdere og genopdage lysets rolle, farve, komposition og materialitet i kunstfotografiet – og ikke mindst at fremhæve subjektets rolle i tilblivelsesprocessen.

Arbejdet med disse konstruktioner, midler og processer er forsøg på at udfolde og demonstrere
fotografiets formbarhed, der til stadighed forstærkes af den teknologiske udvikling. Christine Clemmesen har imidlertid også et poetisk ærinde, idet hun gennem sine ‘konstruktionsbilleder’ belyser den rigdom af rum og betydninger, som findes omkring os. Een præsenterer os for en ny måde at indtage disse rum på, forholde os til dem og skabe betydninger ud fra dem.

Christine Clemmesen, født i København i 1979, har boet i Athen, Rom, London og Glasgow. Hun modtog sin BA (hons.) i kunstfotografi fra Glasgow School of Art i 2002, og sin MFA i skulptur fra The Slade School of Fine Art i London i 2007

Kunstner

Christine Clemmesen

År

2014

Kolofon

Format: 14 x 27
48 sider
vægt: 204 g.
oplag: 300, nummereret
Design: Ida Marie Hermod Nissen
Tryk: Clausen Grafisk, Odense

Yderligere information

Vægt 0,251 kg
Back To Top